was successfully added to your cart.

Winkelwagen

8 Makkelijke moestuin gewassen

Een nieuwe maand, een nieuw thema! De maand mei is onze Moestuin-Maand.

We trappen de maand af met een overzicht van 8 makkelijke moestuin gewassen om thuis te kunnen groeien. Deze gewassen kun je binnen voorzaaien en kunnen dan later deze maand naar buiten. Ze zijn allemaal vrij gemakkelijk en beginner-proof.
Ook zijn alle gewassen op deze lijst eetbaar, want wat is er nu lekkerder dan te kunnen genieten van wat je zelf hebt laten groeien? Vers vanuit je moestuin, zo op je bord!

Courgette

Courgette kun je binnen voorzaaien. In mei kun je buiten in een kas voorzaaien en in juni kun je buiten zaaien. Vanaf juni tot en met september kun je gaan oogsten!
De grote platte zaden stop je verticaal in de grond, niet horizontaal. Bij het kiemen mag de grond niet te nat zijn.
Courgettes kiemen en groeien snel. Het worden grote planten; daarom hebben ze veel ruimte, voeding en vocht nodig.

Rucola

Rucola kan goed tegen kou en kun je dus al vroeg zaaien. Ook de rucola kun je dus nu meteen al gaan zaaien. Dit kan binnen, maar ook al buiten. Tot aan november kun je oogsten.

Rucola staat graag in de halfschaduw, dus niet in de volle zon.
Het fijne van rucola is dat het gewoon doorgroeit. Je knipt de blaadjes af die je wilt gebruiken en vanaf het hart groeit er vanzelf weer nieuw blad.
Je kunt het beste pas blaadjes knippen op het moment dat je de rucola wilt gebruiken. Zelfgeteelde rucola kun je niet lang bewaren. Wil je het wel eventjes bewaren? Het blijft het langst goed tussen wat vochtig gemaakt keukenpapier.

Stamboon

De stamboon kun je binnen voorzaaien. Als het in mei goed weer is, kunnen ze naar buiten & vanaf juli kun je de bonen oogsten.
De stamboom staat graag in de zon in een vochtige grond. Van te natte grond gaan de zaden rotten. Van te droge grond krijg je draden in de peul.
Wil je zaaien in de grond? Dan zaai je in rijen met ongeveer 5cm tussen de zaadjes. Als je wilt zaaien in een pot, zaai je groepjes van 5 zaden, verdeeld over de pot, met een afstand van ongeveer 12 tot 15 centimeter.

Basillicum

Basilicum houdt van warmte! Dit is dan ook het enige gewas in deze lijst waarvan aangeraden wordt om ‘m in een pot te zaaien, in plaats van in de grond. De aarde in een pot kan namelijk sneller opwarmen.
Vanaf april kun je binnen gaan zaaien, vanaf juni kan de basilicum naar buiten. Tot in september kun je oogsten.
Geef de pot een zonnige plek. Ook al staat basilicum graag zonnig en warm, ze houdt van voldoende voeding en vocht; uitdrogen zorgt direct voor verlepte en slappe planten.
Ook voor basilicum geldt; knip de blaadjes van de plant af die je nodig hebt en pas wanneer je ze nodig hebt.

Sla

Sla kun je in februari en maart al binnen zaaien onder glas. Vanaf april kan het ook buiten. Je kunt oogsten vanaf april tot en met oktober.
Het beste doet sla het in het voorjaar en in de nazomer. Wanneer het lang licht is (juni & juli), schiet het te snel door.
Sla is een lichtkiemer; om die reden bedek je de zaden bij het zaaien met slechts een dun laagje zand of vermiculiet. Sla kiemt en groeit snel, daarom kun je beter niet te veel tegelijkertijd zaaien.
Je kunt na de oogst wat verlepte sla opfrissen door de blaadjes een kwartiertje in ijskoud water te leggen.

Peterselie

Peterselie kan in maart en april buiten gezaaid worden. Het is een tweejarige plant, onder de juiste omstandigheden kun je er het gehele jaar van oogsten, tot diep in de herfst of zelfs nog in de winter, als de temperaturen meewerken.
Peterselie kan heel slecht tegen warmte en droogte; het blad wordt dan geel en de planten groeien slecht en/of schieten door. Teel peterselie daarom vooral in de schaduw.
De plant kiemt langzaam. Je kunt het proces versnellen door de zaadjes 24 uur in lauwwarm water te laten weken. Na het kiemen groeit de plant ook vrij langzaam. Maak je hier dus geen zorgen over!

Rode biet

Rode biet kun je het beste buiten zaaien. Dit kan al vanaf maart, dus je kunt er nu meteen mee aan de slag. Vanaf juni kun je oogsten.
Een zaadje van een rode biet is eigenlijk geen zaadje maar een vruchtkluwen; uit 1 zo’n vruchtkluwen kiemen gemiddeld 2 tot 3 zaden. Verwijder een week na opkomst de zwakste zaailingen zodat je de sterkste zaailing overhoudt.
Als je rode bieten oogst snijd je het loof er niet af maar je draait het eraf, zo blijven de bietjes langer stevig.

Lente ui

Het laatste makkelijke moestuin gewas op deze lijst is lente ui. Lente ui kan wat vorst hebben, dus die kun je meteen buiten zaaien & in een goed jaar kun je tot ver in november oogsten!
De zaden van lente ui hebben relatief lang nodig om te kiemen, na ongeveer 3 tot 4 weken kiemen de zaden.
Zaai de zaden van lente ui niet te dicht op elkaar want dat zorgt veel heel veel maar heel dunne en iele lente uitjes.
Oogst vooral de lente uitjes die dik genoeg zijn en de groei van andere lente uitjes ernaast in de weg zitten, na de oogst van de dikkere stengels krijgen de dunnere exemplaren die achterblijven de ruimte om verder te groeien.

Ga jij deze maand ontdekken of je groene vingers hebt? Welke van deze 8 makkelijke moestuingewassen ga jij direct zaaien?
In een eerdere blog lieten we je al zien hoe je met wc-rolletjes zelf kiembakjes kunt maken. Check hier hoe dat ook alweer moet!

Natuurcentrum Gorinchem

About Natuurcentrum Gorinchem

One Comment

Leave a Reply