Activiteiten

Het hele jaar door organiseren wij activiteiten voor jong en oud.
Er is altijd wel iets leuks te doen op het eiland.

Green Friday 

Het Natuurcentrum wil op Black Friday (25 november) een tegengeluid laten horen, zodat we samen de enorme overconsumptie op deze dag tegengaan. Een aantal medewerkers heeft groene, gratis activiteiten bedacht. Consuminder en belast het milieu minder. Kom langs en doe mee!

Programma Green Friday

Er is die dag een geefkast i.s.m. de Geefwinkel; wellicht zit er iets voor jou bij, je mag het gratis meenemen. Iets inleveren mag uiteraard ook.

Je kan ook tussen 16.00 – 18.00 uur plaatsnemen aan de upcycle knutseltafel van onze natuureducatie-docent Els van Lis en robotjes, vreemde vogelbeesten of kerstversiering maken van oud keukenmateriaal. Geef je fantasie de ruimte en kom lekker spelen en creëren met kringloopvondsten.

Het repaircafé, waar onze Natuurouder Onno Burmania bij is betrokken, is die middag aanwezig om informatie te geven over het repareren van kapotte spullen.

En je kunt vanaf 17.00 uur kleding komen ruilen! Heb je goede kledingstukken die je niet meer draagt, maar die je nieuwe eigenaar gunt? Neem ze mee! NDE-coördinator Esther Dijkstra zorgt ervoor dat jij wellicht de nieuwe eigenaar van een mooi kledingstuk wordt, dat de vorige eigenaar niet meer draagt.

Onze horecamedewerker Sophie de Hart zorgt die middag voor lekkere hapjes en drankjes van overtollige ingrediënten om zo voedselverspilling tegengaan.

Food.Film.Fest

De Punt Arkel, Boomgaard Onderweg en Natuurcentrum Gorinchem doen gezamenlijk mee aan Food.Film.Fest van Voedsel Anders en vertonen in het Natuurcentrum Food Forest, een documentaire van Louis de Jaeger.

Programma vrijdag 25 november:
19.30 uur ontvangst met koffie/thee
20.00 uur documentaire Food Forest
21.15 uur presentatie Boomgaard Onderweg met nabespreking

Op initiatief van De Punt in Arkel nemen we deel aan Film Food Fest van het Voedsel Anders netwerk. Van 10 november tot en met 10 december 2022 faciliteert Voedsel Anders NL de tweede editie van dit filmfestival. Voedsel Anders wil iedereen inspireren over voedselsystemen op een fijne en hoopvolle manier. Want er zijn tal van mooie voorbeelden van hoe het anders kan. Na de documentaire is er een nagesprek en een presentatie door Wilma Abspoel van De Punt over Boomgaard Onderweg. Een boomgaard op de grens van Gorinchem en Arkel, die door vrijwilligers omgevormd wordt van traditionele productieboomgaard tot voedselbos. In het nagesprek verkennen we de mogelijkheden voor een CSA (biologische groentekwekerij) / Herenboerderij in onze regio.

Info & inschrijvingen: info@ncgorcum.nl of 0183 630 911

Kosten: € 5,00 (inclusief 2 drankjes en hapjes)

Nieuwe expositie in het Natuurcentrum

In het restaurant van het Natuurcentrum hangen foto’s van Anika Slob. Anika maakt tijdens haar wandelingen door de polders foto’s van het prachtige polderlandschap, met het water, de molens en de Hollandse luchten. Ze let vooral op mooie doorkijkjes, weerspiegelingen in het water of kiest voor een perspectief met de focus op de voorgrond, zodat de foto meer diepte krijgt. Anika bewerkt haar foto’s niet, de natuur toont zich precies zoals ze is. De expositie duurt tot eind december 2022.

Kinderfeestjes

Wilt u een kinderfeestje boeken in het Natuurcentrum? Dat kan met maximaal 12 kinderen.

Uw kinderfeestje vieren bij het Natuurcentrum kan het gehele jaar in ons knusse hooiberglokaal. Kom kriebelbeestjes zoeken of bij een egelles een egeltje kleien, wildplukken en je eigen kruidenboter maken of knutselen met recycle-materialen. En we hebben spannende speurtochten. Welke activiteit gedaan kan worden is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, uw wensen en van de kennis van de beschikbare educatie-medewerker.

U kunt kiezen uit:

Een feestje met begeleiding door een educatie-medewerker.
De kinderen krijgen een leuke creatieve activiteit/natuurles, ranja met iets lekkers en de jarige krijgt een cadeautje. Na de activiteit kunnen de kinderen heerlijk ravotten in de natuurspeeltuin en de kinderboerderij bezoeken.
Reserveer het kinderfeestje met educatie-medewerker van 2 uur (incl. ontvangst, een activiteit van circa een uur en spelen) op:
woensdag vanaf 13:30 uur
vrijdag vanaf 10:00 uur
zaterdag vanaf 10:00 uur
Kosten: € 125,00 voor max.12 kinderen (met pannenkoek € 4,00 per kind extra)

Een feestje zonder begeleiding, waarbij u zelf met de kinderen een speurtocht doet.
De kinderen krijgen ranja met iets lekkers en de jarige krijgt een cadeautje. Wij zetten de materialen en de instructie voor de speurtocht klaar in de hooiberg.
Begeleiding wordt door de ouders/verzorgers zelf verzorgd.
Reserveer het kinderfeestje op:
woensdag vanaf 13:30 uur
vrijdag vanaf 10:00 uur
Kosten: € 8,00 per kind (met een pannenkoek € 12,00 per kind)

De kinderen worden ontvangen in de hooiberg. Ons hooiberglokaal is niet verwarmd dus kleed de kinderen warm aan! Is het te koud, dan wordt de verjaardag in de speelhoek bij de lunchroom gevierd.

Wij zorgen bij beide opties voor versiering en ranja. U kunt een eigen taart meenemen tegen een vergoeding van € 9,00 voor gebruik van ons servies.

Bijzondere activiteiten

Naast ons eigen educatieve programma organiseren we ook samen met externe partijen bijzondere activiteiten. Eind februari 2022 organiseerden wij op ons terrein met Bibliotheek AanZet en School of Heart Knocks het spoken word festival Spoken in de Natuur. Een evenement dat al bekender is bij onze bezoekers is het Gorcums Bierfestival; een familievriendelijk festival in juni, dat in samenwerking met Dukes georganiseerd wordt. Elke zomer zijn wij ook één van de unieke locaties voor de Buitenbios van het IFFG (Internationaal Film Festival Gorinchem). Onder de sterrenhemel, met de grazende geiten op de achtergrond, wordt er dan gedurende twee avonden op ons terras naar prachtige documentaires en films gekeken.

Volg ons op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws en de leukste foto’s!

Openingstijden

Geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00u tot 17.00u.
Maandag gesloten.

Natuurcentrum Gorinchem

Gijsbert van Andelpark 1
4204 HZ Gorinchem

info@ncgorcum.nl
Tel. 0183 630911