was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Er zijn heel veel dingen die elke dag worden weggegooid: wc-rolletjes, oude tijdschriften en lege blikken groenten bijvoorbeeld. Maar wist je dat je heel goed kunt knutselen met afval, en veel van deze spulletjes nog een keer kunt gebruiken?
We geven je graag wat voorbeelden en inspiratie. Laat ons weten wat jij gaat knutselen met afval! Post een foto van jouw knutselwerkje op Instagram en tag ons.

origami bootje

Origami van oude tijdschriften

Wanneer je een tijdschrift uit hebt gelezen, beland deze vaak in de papierbak of op een stapel in de kast. Is het niet veel leuker om iets leuks met de pagina’s te doen?

Wij vouwden een bootje van een oude Smurfen strip. Klik hier om daarvoor het stappenplan te downloaden.
Je kunt natuurlijk elke soort origami doen met een pagina uit een tijdschrift in plaats van met een vouwblaadje. Op Pinterest en YouTube staan ontzettend veel voorbeelden van leuke origami werkjes. Van makkelijk tot super moeilijk, voor elk niveau is er een origami project te vinden.

Wist je dat volgens een oude Japanse legende het geluk brengt om 1000 kraanvogels te vouwen?

WC-rolletjes

Met lege wc-rolletjes kun je eindeloos veel knutselwerkjes maken. Je kunt met verf of papier verschillende poppetjes of diertjes maken. Kijk maar eens naar de voorbeelden hiernaast.

Maar wist je ook dat je wc-rolletjes kunt gebruiken voor het maken van een moestuintje?
Je knipt de rol aan één kant in, zodat je de onderkant dicht kunt vouwen. Wanneer je de onderkant even onderdompelt in het water zal het rolletje goed rechtop blijven staan. Vul het rolletje met aarde, stop de zaadjes er op de goede diepte in (sommige zaadjes zitten liever 2cm diep, sommigen maar 0,5 centimeter) en zet alle rolletjes in een bak. Voor het beste resultaat zet je de rolletjes in een kweekbak met deksel.
Spuit dagelijks met een plantenspuit de aarde vochtig, en je zult zien dat binnen enkele dagen de zaadjes al ontkiemen en je groen boven de aarde ziet uitkomen.
Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze met wc-rolletje en al in de aarde zetten. Het rolletje zal vanzelf vergaan.
Op deze manier kun je makkelijk moestuinen en recycle je de wc-rolletjes!

wc rolletjes kweekbakjes
Natuurcentrum Gorinchem

About Natuurcentrum Gorinchem

One Comment

Leave a Reply