Over ons

Het Natuurcentrum op het mooiste eiland van Gorinchem en de regio, biedt met mens dier en natuur een plaats voor ontmoeting, meedoen, bewustwording en ontspanning op een eigentijdse wijze als voorbeeld voor een duurzame samenleving.

De komende jaren zetten wij ons in om ons eiland het duurzaamste eiland van de regio te maken. Onze bezoekers bieden we graag inspirerende duurzame voorbeelden. Educatie over natuur en milieu willen we voor ieder kind in de regio toegankelijk maken, via de scholen of juist als buitenschoolse activiteit. Onze boerderij maken wij graag de meest diervriendelijke en leerzaamste boerderij van de regio. Onze lunchroom en de zalen hebben de beste prijs kwaliteit verhouding voor een goede service en verantwoorde gerechten. We zijn laagdrempelig en toegankelijk. Bij ons is altijd iets te doen, zo dragen we bij aan de leef kwaliteit van de mensen in onze regio.

Wij bereiken dit door samen te werken met burgers, bedrijven en andere non profit organisaties. Binnen ons team verwelkomen we mensen van alle achtergronden. Wij ontwikkelen ons door te luisteren, te proberen, te leren, te doen, maar vooral ook door veel te lachen, want we zijn ten slotte wel het leukste eiland van Gorinchem!

Het bestuur

Arnie Faro

voorzitter

Susanna Marandi

raad van bestuur

Michael Filmer

penningmeester

Peter van Mersbergen

raad van bestuur

Historie

De stichting draagt de officiële naam Stichting van Andel-Spruijt Natuurcentrum, centrum voor natuur- en milieu communicatie – educatie, kinderboerderij en theehuis. In onze communicatie gebruiken we de naam “Natuurcentrum Gorinchem”. Bij veel mensen zijn we bekend als “de Gorinchemse kinderboerderij”.

Het Natuurcentrum bevindt zich op het eiland in het Gijsbert van Andelpark, vlak achter het Beatrix ziekenhuis. Vanaf eind jaren ‘80 is hier al een kinderboerderij, hoewel die op kleinere schaal was dan de huidige kinderboerderij.

Na oprichting van de stichting werd in 2003 het kenmerkende gebouw van het Natuurcentrum op het eiland in het park gebouwd. Naast de kinderboerderij nam ook het Natuur- en milieueducatie centrum “De Woelsehoek” zijn intrek in dit gebouw en opende de lunchroom haar deuren. Mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt startten hun werkzaamheden in het restaurant en op de boerderij. Samen vormden deze vier pilaren de stichting “Natuurcentrum Gorinchem”.

Anno 2020 werken er veertien parttime medewerkers, ruim 40 vrijwilligers en circa 20 deelnemers en hun drie begeleiders van onze partner en zorgaanbieder Philadelphia op het Natuurcentrum. Het Natuurcentrum wordt geleid door een locatieleider en een stichting bestuur. Het bestuur is een onbezoldigd bestuur, functioneert op afstand en komt regelmatig bijeen.

Duurzaamheid

In het Natuurcentrum zijn we duurzaam bezig. Op ons dak en naast de lunchroom zijn zonnepanelen waarmee we zonne-energie opwekken. In de lunchroom maken we gebruik van LED verlichting. Ook heeft het Natuurcentrum een groen dak, hier leven kleine beestjes én het dak voert regenwater op een natuurlijke manier af. Op het terrein hebben we speciale tuinen ingericht waar vogels, vlinders en insecten zich thuis voelen.

Ook denken wij na over de producten die we inkopen, zo zijn onze flyers gedrukt op verantwoord papier, vindt je in ons restaurant verantwoorde streekproducten, bij voorkeur uit eigen moestuin en van eigen kippen.

Vanzelfsprekend proberen we afval te voorkomen, scheiden wij ons afval en kun je bij ons kleine elektrische apparaten, frituurvet en andere soorten waardevol afval inleveren, zodat we het verantwoord af kunnen voeren of hergebruiken.

We willen nog veel meer duurzaam gaan doen. Binnenkort gaan we nog meer regenwater opvangen en hergebruiken en onderzoeken we steeds hoe we nog meer energie kunnen besparen.

Wil je meer informatie over ons of onze diensten?
Neem dan contact met ons op!

Contact

Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws en evenementen!

Het eiland

Activiteiten

Info

Natuurcentrum Gorinchem

Gijsbert van Andelpark 1
4204 HZ Gorinchem
info@ncgorcum.nl
Tel. 0183 630 911

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag11.00 tot 17.00 uur
© Natuurcentrum Gorinchem
© Natuurcentrum Gorinchem