Over ons

Het Natuurcentrum op het mooiste eiland van Gorinchem en de regio, biedt met mens dier en natuur een plaats voor ontmoeting, meedoen, bewustwording en ontspanning op een eigentijdse wijze als voorbeeld voor een duurzame samenleving.

De komende jaren zetten wij ons in om ons eiland het duurzaamste eiland van de regio te maken. Onze bezoekers bieden we graag inspirerende duurzame voorbeelden. Educatie over natuur en milieu willen we voor ieder kind in de regio toegankelijk maken, via de scholen of juist als buitenschoolse activiteit. Onze boerderij maken wij graag de meest diervriendelijke en leerzaamste boerderij van de regio. Onze lunchroom en de zalen hebben de beste prijs kwaliteit verhouding voor een goede service en verantwoorde gerechten. We zijn laagdrempelig en toegankelijk. Bij ons is altijd iets te doen, zo dragen we bij aan de leef kwaliteit van de mensen in onze regio.

Wij bereiken dit door samen te werken met burgers, bedrijven en andere non profit organisaties. Binnen ons team verwelkomen we mensen van alle achtergronden. Wij ontwikkelen ons door te luisteren, te proberen, te leren, te doen, maar vooral ook door veel te lachen, want we zijn ten slotte wel het leukste eiland van Gorinchem!

Verantwoording

Historie

De stichting draagt de officiële naam Stichting van Andel-Spruijt Natuurcentrum, centrum voor natuur- en milieu communicatie – educatie, kinderboerderij en theehuis. In onze communicatie gebruiken we de naam “Natuurcentrum Gorinchem”. Bij veel mensen zijn we bekend als “de Gorinchemse kinderboerderij”.

Het Natuurcentrum bevindt zich op het eiland in het Gijsbert van Andelpark, vlak achter het Beatrix ziekenhuis. Vanaf eind jaren ‘80 is hier al een kinderboerderij, hoewel die op kleinere schaal was dan de huidige kinderboerderij.

Na oprichting van de stichting werd in 2003 het kenmerkende gebouw van het Natuurcentrum op het eiland in het park gebouwd. Naast de kinderboerderij nam ook het Natuur- en milieueducatie centrum “De Woelsehoek” zijn intrek in dit gebouw en opende de lunchroom haar deuren. Mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt startten hun werkzaamheden in het restaurant en op de boerderij. Samen vormden deze vier pilaren vele jaren lang de stichting “Natuurcentrum Gorinchem”.

Anno 2023 werken er ruim 50 medewerkers, vrijwilligers en stagiairs op het Natuurcentrum. Het Natuurcentrum wordt geleid door een directeur en een stichtingsbestuur.

Het bestuur

Fred Vahlkamp

Voorzitter

Ilja Botha

Penningmeester