Zuiver water drinken bij Natuurcentrum Gorinchem

Hand die glas gefilterd water vasthoudt

Kan ons water nóg zuiverder en gezonder?

Bij het Natuurcentrum Gorinchem kun je gratis extra gefilterd water halen en drinken.

Is dat nodig dan? Het leidingwater in Nederland behoort tot het zuiverste drinkwater in de wereld. Toch bevat het steeds vaker schadelijke stoffen, zoals PFAS, bestrijdingsmiddelen of medicijnresten. Door een waterfilter worden deze stoffen vrijwel geheel uit het water gehaald en daarmee wordt het water beter voor je gezondheid.

Zuiver water voor iedereen

Sinds oktober 2023 heeft het Natuurcentrum een speciale kraan met een Aquapeak waterfilter. Deze waterzuiveraar verwijdert 90 tot 99,9% aan onwenselijke en schadelijke stoffen uit het kraanwater. Iedereen is welkom om het gezuiverde, gezonde water te komen ervaren in de ontmoetingsruimte. Je kunt het water kosteloos proeven en een literfles laten vullen. Een openbaar toegankelijke plek waar je extra zuiver water kunt tappen zoals deze, is uniek in Nederland.

Sophie de Hart van het Natuurcentrum is blij met het tappunt. “Voor ons draait het echt om een gezond aanbod; er zit geen commerciële gedachte achter het aanbieden van dit water,” vertelt ze.

“Niet elk mens heeft geld voor een dure waterfilterinstallatie”

Als Natuurcentrum enthousiasmeren we mensen om zo gezond mogelijk te leven. Daarom is het supervet als iedereen gratis toegang heeft tot dit zuivere water.”

Goed voor je lichaam

Nederlands kraanwater is van goede kwaliteit. Wel zitten in ons leidingwater kleine hoeveelheden stoffen die slecht voor ons lichaam zijn. Voorbeelden zijn medicijnenresten, hormonen, pesticiden, chemicaliën en nanoplastics. Drinkwaterbedrijven zorgen ervoor dat de concentratie van schadelijke stoffen in kraanwater onder de wettelijke norm blijft.

“Je gezondheid  loopt nóg minder risico wanneer je gezuiverd water drinkt.”

In leidingwater zitten onder andere poly- en perfluoralkylstoffen, bekend als PFAS. Dit zijn stoffen die door de mens gemaakt zijn en niet in je lichaam en onze natuur thuishoren. Ze kunnen je immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. De waterfilter van Aquapeak haalt schadelijke PFAS helemaal uit het water. Hiervoor maakt de filter gebruik van omgekeerde osmose. Hoe het zuiveringsproces werkt, lees je in het kader.

Aquapeak fles water en glazen op op een tafeltje bji het Natuurcentrum Gorinchem

Gezond én smaakvol

De waterzuiveringsapparatuur bij het Natuurcentrum is geplaatst met medewerking van Karel Thieme. Bij Aquapeak werkt hij al jaren aan het optimaal zuiveren van leidingwater, om positief bij te dragen aan gezondheid, welzijn en genot. Karel maakte als theeproever in 1981 al kennis met het belang van zuiver water voor de smaak van thee.

“Je proeft echt dat het anders is.”

Thee bereid met gefilterd water is bijvoorbeeld geuriger en blijft kraakhelder. Een enkeling moet even wennen aan het zuivere water, maar de meeste mensen zijn er direct blij mee,” zegt hij.

Karel vertelt dat veel mensen in eerste instantie een waterzuiveraar aanschaffen omdat ze zich zorgen maken over alle schadelijke stoffen in leidingwater. “Vervolgens staan hun bloemen langer, wordt de vacht van hun huisdier mooier en voelen ze zich gezonder. Ook een bonus is dat je apparaten langer meegaan, zoals je strijkijzer en koffiemachine. Zuiver water maakt echt verschil.”

Duurzame toekomst

Het Natuurcentrum Gorinchem wil mensen op verschillende manieren blijven inspireren om zo gezond mogelijk te leven. Dit past bij het doel om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Sophie denkt dat het hierin niet werkt om anderen te bestoken met informatie. Ze vertelt: “Wat bijvoorbeeld wel werkt, is het gefilterde water op tafel zetten. Als we bij de koffie een glaasje water aanbieden, krijgen we daar vragen over. Zo bereiken we op een laagdrempelige wijze steeds meer mensen.” 

Ook Karel wil duurzaam uitbouwen in de toekomst. “Momenteel zorgt één liter gezuiverd water voor twee liter afvalstroom en we willen deze reststroom gebruiken voor andere toepassingen. Denk hierbij aan het doorspoelen van de wc,” zegt hij. Karel voegt hieraan toe dat zijn grote doel is dat alle drinkwaterbedrijven de waterfilter als huurmodel inzetten: “Dan is Aquapeak niet meer nodig, maar heeft iedereen toegang tot zuiver water. En daar gaat het echt om.”

Kom proeven

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan langs bij het Natuurcentrum om het gezuiverde water te proeven.

Omgekeerde osmose waterfilterinstallatie

Water filteren, hoe werkt dat?

Water zuiveren met omgekeerde osmose

Er zijn verschillende manieren om water te filteren en omgekeerde osmose is er één van. Bij dit systeem gaat water onder druk door een scheidingsmembraan. In de waterzuiveraar zit een combinatievoorfilter met drie soorten filters:

  • een sedimentfilter,
  • actieve kool filter,
  • en nanozilver filter.

Leidingwater gaat eerst door het sediment, dat zand en roest tegenhoudt. Vervolgens haalt actieve kool eventueel aanwezig chloor uit het water. Tenslotte doodt het nanozilver mogelijk aanwezige bacteriën. Hierna wordt het gefilterde water door een scheidingsmembraan geperst. Je kunt die zien als een hele fijne zeef, met ultiem kleine gaatjes van een miljoenste van een millimeter. Schadelijke stoffen gaan niet door de gaatjes en komen in de afvalstroom terecht. Zo wordt drie liter kraanwater gemaakt tot één liter zuiver water.

Levend water

Bij het Natuurcentrum is een watervitaliser toegevoegd aan het tappunt. Deze Turritap Vitaliser is een klein buisje met een keramieken spiraal erin. Vlak voordat het water uit de kraan komt, wervelt het door deze spiraal. De beweging brengt de watermoleculen terug in hun natuurlijke vorm, waardoor het water meer leven krijgt. Dit verbetert de werking en de smaak van het zuivere water.

Nu vraag je je mogelijk af, filter je niet ook de goede mineralen uit het water? Water is H20 en daarin zitten geen mineralen. De mineralen die in ons kraanwater zitten, zijn niet nodig voor ons lichaam. Water heeft een bepaalde hardheid nodig om waterleidingen niet kapot te laten gaan. Wanneer het water te zacht is, voegen drinkwaterbedrijven er calcium en magnesium aan toe. Deze mineralen zijn anorganisch van aard, dus levenloos. Je kunt ze zien als kleine steentjes. Je lichaam neemt deze mineralen niet tot nauwelijks op. Wij mensen hebben namelijk mineralen nodig die komen van planten, dus organische stoffen. Dat de filter de toegevoegde mineralen uit het water haalt, is dan ook geen probleem.

Twee glazen kopjes thee waarvan de een donkerder dan de ander

Zelf experimenteren

Je kunt het verschil tussen leidingwater en gezuiverd water zelf ervaren:

  1. Zet met beide soorten water een kop thee en laat de koppen een tijdje staan.
  2. Je zult merken dat de thee gemaakt met zuiver water helder is en blijft.
  3. De thee met leidingwater wordt steeds donkerder.
  4. Wanneer je beide koppen thee een aantal dagen laat staan, zie je dat er na ongeveer 4-5 dagen schimmels groeien op de thee met gefilterd water (schimmel is in dit geval een goed teken, want het geeft aan dat op dit water leven mogelijk is).
  5. In het leidingwater zitten stoffen die het leven tegenhouden, want deze kop thee krijgt pas dagen later schimmel.

Zo zie je dat het kraanwater minder leven bevat.

Ga naar de inhoud